Ik heb goedkope laminaat laten leggen en een  https://www.sastudios.media/ ondervloer die egaliserend, warmte-isolerend, hoog geluiddempend en vochtafschermend is. De drukbelasting is 23 kg/m². De laminaat komt omhoog waar ik loop. Er is voldoende afstand van de muur om uit te zetten.

Diegene die de laminaat heeft gelegd, laat mij weten dat de laminaat te goedkoop is. Daarna zei hij dat de ondervloer niet goed is. Iemand van de doe-het-zelfwinkel waar ik de laminaat heb gekocht, is komen kijken en heeft tegen mij gezegd dat de laminaat niet goed is gelegd. Welke oorzaken kan het omhoogkomen van de laminaat hebben?

Antwoord
Een laminaatvloer die omhoog komt, m.A.W. Bolt, kan volgens Frederik Daneels van de technische dienst Unilin Flooring maar 1 oorzaak hebben:

“Deze vloer is zonder enige twijfel uitgezet en zit nu geklemd tegen muren, deurstijlen, enz… De reden waarom dit gebeurd kan zijn:

Ontbreken van een plastiekfolie onder de vloer op gelijkvloers of in nieuwbouw
Een tè lange lengte, zonder uitzettingsvoeg
Of dit zo is, kan relatief eenvoudig gecontroleerd worden door rondom alle plinten af te nemen en te controleren of er nog voldoende uitzettingsruimte is.”

“Indien dit niet het geval is, dan moet er een nieuwe uitzettingsvoeg gemaakt worden door een stuk van het paneel weg te kappen of weg te zagen. Als dit goed gebeurd is, zal de vloer opnieuw vlak liggen. Het is dan fine mogelijk dat de expansie opnieuw verdwenen is, zodat guys nog iets meer van de panelen moet wegkappen.”

Technical services manager Theo Smet voegt hier nog volgend antwoord aan toe:

“Ik vermoed dat de zogenaamde ‘drukbelasting’ in feite de densiteit is. Dit is niet echt in correlatie met de indrukbaarheid. Een belangrijk aspect is alrightde totale dikte van de ondervloer. Een 10 mm van dezelfde kwaliteit kan bijvoorbeeld veel meer indrukken dan een 1mm!”

“Verder is de toestand van de basisvloer zeer belangrijk. Elke chape is oneffen. In principe moeten oneffenheden van groter dan 2mm/m uitgevlakt worden. In dit opzicht is het egaliserend vermogen van de ondervloer belangrijk. De ondervloer moet dus wel een beetje indrukbaar zijn, anders vangt hij geen oneffenheden op. Niet te veel need dan krijg je een trampoline-impact! En o.K.Hier speelt de dikte een rol. Een 2 mm ondervloer kan maximum ongeveer 1 mm oneffenheden opvangen. Dit is dus een complicated probleem.”

“Ik zou nakijken of dit indrukken altijd op dezelfde plaatsen gebeurt. Zijn er plaatsen waar de vloer niet indrukt? Dan changed into waarschijnlijk de ondervloer te oneffen. Verloopt de indrukking? Ik bedoel: als men op een bepaalde plaats de vloer naar onder kan drukken en guys doet dit, komt hij dan omhoog in de buurt hiervan? Dit gebeurt bij voorbeeld als er onder het laminaat een bestaande parketvloer lag. Als die parketvloer door vocht is beginnen uitzetten kan het zijn dat hij gebold ligt….”

“Tenslotte very wellgaan kijken of er op dit second nog uitzettingsruimte is aan de muren. Hoogstwaarschijnlijk heeft men inderdaad voldoende uitzetting gelaten op het ogenblik van het leggen. Als er echter vochtinvloed is, is het mogelijk dat de vloer is gaan uitzetten en nu geklemd zit…”

Beantwoord door: Jasper Dejaeger, Quick-Step
Meer beantwoorde vragen over Vloermaterialen
14/06/2016

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Heb jij very welleen vraag? Wij lossen ze op!
Thirteen dingen die je moet weten over vloermaterialen

REDACTIE

Het interieur van 2020: groen, duurzaam en veel texturen

Heb je groene tinten, metalen accenten en verschillende texturen in je interieur geïntegreerd? Dan ben je helemaal mee met de woontrends van dit jaar.

Lees meer
BERRYALLOC

Laminaat: onverwoestbaar gemak

Je bent op zoek naar een onderhoudsvriendelijke vloer? Waar je jarenlang van geniet? En waarmee je de natuur in huis haalt? Je zoektocht eindigt hier. Onze …

Lees meer
REDACTIE

Tegelvoegen reinigen en verven

Voegen kunnen na verloop van tijd een vervuilde indruk geven. Gelukkig kan je ze eenvoudig opfrissen en zelfs een andere kleur geven.

Lees meer
REDACTIE

De keramische vloer heruitgevonden: CERAtouch van USFloors

Twijfel je nog tussen een keramische tegel of een zachte vloer? Dan is CERAtouch, de nieuwste meerlaagse harde vloer van USFloors, de ideale oplossing.

Lees meer
REDACTIE

Tips om keramische tegels te plaatsen en onderhouden

Ga je een nieuwe vloer aanleggen met keramische tegels? Met deze recommendations plaats je ze niet alleen vlekkeloos, maar hou je ze all rightzo.

Lees meer
BERRYALLOC

De perfecte vloer kiezen voor je verbouwing: gebruik deze guidelines

Verbouwingen in aantocht? Besteed dan zeker de nodige aandacht aan de keuze van je vloer. Leg je de nieuwe vloer op je bestaande vloer of breek je de oude b…

Lees meer
IMPERMO

Natuursteen : de meerwaarde voor je woning

Natuursteen is een echt duurzaam natuurproduct dat nog steeds artisanaal gewonnen wordt in steengroeves aan de hand van eeuwenoude technieken.

Lees meer
In samenwerking met

Bekijk alle partners FR

Thema’s
Woonwijzer
Ruwbouw
Technieken
Afwerking
Rondom het huis
Diensten
Gratis brochures
Checklists
Modelcontracten
Forum
Tools & calculators
Vakmannen in je buurt
Vraag en antwoord
Agenda
Zoek een bedrijf
Meer
Nieuwsbrief
Wie zijn wij?
Privacybeleid
Contact
Gebruiksvoorwaarden
Wedstrijdreglement
Cookiebeleid
Hoe afmelden voor de nieuwsbrief?
Adverteren
Cookie-instellingen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *